Onzekerheid

Psycholoog Breda bij onzekerheid

Therapie bij onzekerheid

Als therapeut zie ik vaak dat onzekerheid voortkomt uit nare ervaringen in het verleden. Heel vaak heeft te maken met een pestproblematiek of een kritische, strenge/autoritaire opvoedingsstijl. Dit maakt dat mensen in hun volwassenheid het moeilijk vinden om voor zichzelf op te komen of positief over zichzelf te denken.

Ze neigen dan vaak naar onzekerheid, twijfel en piekergedrag en dit heeft soms verband met een lage eigenwaarde of minderwaardig zelfbeeld. Immers als je altijd verteld bent dat je niet deugt of het niet goed doet dan bouw je nou niet bepaald een positief zelfbeeld op. Je gaat dan makkelijker aan alles lopen twijfelen en durft niet goed meer voor jezelf op te komen.

Onzekerheid

Gebrek aan assertiviteit en please gedrag

Als uitingsvormen zie je dan een gebrek aan assertiviteit en ook vaak please gedrag. Immers heb je als kind geleerd om maar zoveel mogelijk de ander tegemoet te komen anders ben je niet “veilig”. Helaas leidt dit overlevingssysteem er ook toe dat je niet erg onzeker kan worden over alles.

Je bent namelijk voortdurend bezig om te “scannen” wat er speelt, of het “veilig” is en hoe iemands gemoed is. Volwassenen die onzeker zijn ontwikkelen vaak speciale antennes voor elke minimale afwijking in sfeer, spanning, toonhoogte of mimiek. Dit geeft een hoop stress.

Het is daarom belangrijk om niet alleen aan onzekerheid als gevolg te werken maar vooral ook aan het zelfbeeld en de eigenwaarde. Voel je je goed over jezelf en weet je waar je voor staat dan wordt de onzekerheid vanzelf ook minder. Het is belangrijk om dit zo snel als mogelijk aan te pakken. Hoe eerder hoe beter, om onnodig lijden, angst en stress te verminderen of te voorkomen.


Contact met mij

Heb jij last van onzekerheid? Maak een afspraak. Ik help je graag verder!


Psycholoog Breda - Therapeut Jolande

Jolande

✓ Therapie & coaching
✓ EMDR-therapie
✓ Relatietherapie

Wat mij enthousiast maakt is om mensen te helpen bij het oplossen van hun psychosociale problemen. Of dat nou problemen zijn op persoonlijk vlak, in relaties of met betrekking tot hun zakelijk functioneren.

Ik ben lid van het NFG en van de koepelorganisatie RBCZ.

Contact met Jolande >>


Psycholoog Breda - Therapeut Jolande Therapie Breda Relatietherapie - Angel
Wij zijn aangesloten bij en/of:

nfg-rbcz-batc
psycholoog breda Psycholoog Breda - Jolande
Paardeweide 5c
4824 EH Breda
psycholoog breda Psycholoog Breda - Angel
Bastionstraat 13
4817 LD Breda
Top